Obiective turistice apropiate: Zona Brasov si Valea Prahovei

In apropierea Predealului se pot vizita obiectivele istorice si muzeele din Zona Brasovului si Valea Prahovei.


Biserica Neagra - Brasov
Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument istoric al Brasovului, cea mai mare biserica gotica din Transilvania si, dupa cum afirma unii istorici, cel mai mare edificiu religios intre Viena si Istanbul.

Constructia acestei biserici evanghelice in stil gotic a inceput in jurul anului 1380, in timpul parohului Thomas Sander, si initial a fost numita Biserica Sfanta Maria.

Denumirea bisericii isi are originile in incendiul din 1689 care a distrus-o partial iar fumul a innegrit peretii si multa vreme exteriorul nu a putut fi restaurat.
Adresa: Piata Sfatului
Telefon: 0268.511.824
Biserica Neagra  Biserica Neagra Brasov

Prima Scoala Romaneasca
Prima Scoala Romaneasca din Brasov se afla in interiorul curtii Bisericii Sfantul Nicolae din cartierul istoric Scheii Brasovului. Biserica a fost construita in secolul XIV.

Adresa: Piata Unirii nr. 2-3, Brasov
Telefon: 0268.511.411
Prima Scoala Romaneasca 

Fortificatiile din Tara Barsei
Tara Barsei este o regiune istorica si etnografica din Sud - Estul Transilvaniei, reprezentand partea estica a Depresiunii Brasovului. Brasovul este capitala acestui tinut.

Prima atestare documentara a Tarii Barsei dateaza  din anul 1211. Mai multe cetati au fost construite de-a lungul timpului in jurul Brasovului (majoritatea fiind fortificatii taranesti).

Harta Tara Barsei Fortificatii

Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov a fost construita acum aproximativ 800 de ani pe un deal stancos din localitatea Rasnov (situata la 15 km de Brasov).

Este una din cele mai mari fortarete rurale din tara si este unica prin faptul ca servea drept loc de refugiu, pe lungi perioade de timp, in timpul asediilor. In vremurile medievale era renumita pentru faptul ca nu putea fi cucerita.

Program de vizitare Cetatea Rasnov: zilnic 09:00-19:00;
Taxa intrare: 10 RON - adulti, 5 RON - copii 7-18 ani.
Cetatea Rasnov  Cetatea Rasnov noaptea

Cetatea Prejmer
Nu departe de Brasov se afla Prejmer, cea mai mare biserica fortificata din sud-estul   Europei, construita in secolul XIV. Cetatea are pereti dubli si temnite. In interiorul zidurilor se aflau camere  asezate in forma de fagure.

Aici fiecare familie avea o camera mica pentru adapostire in cazul in care satul era atacat. In timp de pace spatiul era folosit ca o camera de depozitare pentru alimente.

In prezent doar o singura familie locuieste aici si are grija de cetate. Acum cativa ani o restaurare completa a Cetatii Prejmer a fost facuta cu ajutorul comunitatii locale.
Cetatea Prejmer
 
Cetatea Harman langa Brasov
Cetatea taraneasca de la Harman este situata in mijlocul unei comune, la numai 8 km de Brasov.

Ea dateaza inca din secolul al XIII-lea cand populatia saxona din zona a ridicat o biserica inconjurata de ziduri puternice, bastioane si turnuri inalte.

Din cauza invaziilor turcesti si tataresti, satenii din Harman au ridicat, treptat, tot mai multe ziduri de aparare si locuinte de refugiu astfel incat interiorul cetatii are acum forma unei piete din centrul unui oras, cu o bolta in forma de cruce.

Biserica fortificata este inconjurata de doua capele: Halmeag si Bartolemeu, ceea ce indica influenta stilului cistercian. De asemenea, influentele acestui stil pot fi usor identificate si datorita ferestrelor rotunde care inca mai exista.

Capela nordica a cetatii a fost reconstruita in secolul al XV-lea avand o bolta exterioara sculptata in piatra, in fiecare din cele patru colturi existand un chip de om cioplit. Capela sudica are, in schimb, trei ferestre duble, cu un design in forma de jumatate de scrisoare ce reprezinta o dovada vie a tranzitiei dintre stilul romanesc si cel gotic, folosit mai tarziu la reconstruirea fortaretei.

Cel mai important moment din istoria cetatii fortificate de la Harman tine de construirea unui turn masiv in partea vestica a edificiului, cu un rol extrem de important in apararea intregii comune.

Program de vizitare:
Marti - Sambata: 9:00 - 17:00;
Duminica: 10:00 - 17:00;
Luni: inchis;
Tarif: 2 RON.
Ceatatea Harman Brasov Ceatatea Harman Brasov

Bastionul Graft Brasov

Bastionul Graft din Brasov sau Bastionul Poarta, cum s-a mai numit din pricina formei sale, a fost construit intre anii 1515 si 1521, aparat si intretinut pe costurile breslei selarilor, fiind menit sa faca legatura intre ostenii din cetate si Turnul Alb.
Adresa: Aleea Dupa Ziduri
Bastioanul Graft

Muzeul de Etnografie Brasov

Muzeul de Etnografie Brasov, asa cum il cunoastem astazi, se deschide in anul 1990 si isi propune sa prezinte diverse aspecte etnografice ale zonelor din judet.
Adresa: B-dul Eroilor, nr. 21A
Muzeul de Etnografie Brasov
  
Castelul Bran
Castelul Bran se situeaza la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leaga Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stânca, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adapostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramica, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se afl? un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucar-Bran.
 
În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare. Statul român a pastrat administrarea castelului pentru înca 3 ani, pâna în 18 mai 2009. Înaintea retrocedarii, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievala. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personala. Redeschiderea oficiala muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.
Adresa: Muzeul Bran, str. Gen. Traian Mosoiu, nr. 498, 507025, Bran, jud. Brasov
Telefon: 0268.237.700; Fax: 0268.237.702
Email: office@bran-castle.com
Website: www.bran-castle.com
Castelul Bran  Castelul Bran noaptea

Castelul Peles
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vara a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914)
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorica și artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatați a secolului al XIX-lea.
Adresa: Muzeul National Peles, str. Pelesului, nr. 2, Sinaia, jud. Prahova
Telefon: 0244.310.918, extensie 129
Fax: 0244.312.416
Website: www.peles.ro
Castelul Peles Sinaia

Manastirea Sinaia
Manastirea  Sinaia dateaza din secolul al XVII-lea si reprezinta identitatea istorica a orasului Sinaia, fiind prima constructie pe acest teritoriu. Fondatorul manastirii este Spatarul Mihail Cantacuzino.
Adresa: str. Manastirii, nr. 2, jud. Prahova
Telefon: 0244.314.917


Manastirea Sinaia

5% reducere la cazare!
 X
*~* Aboneaza-te la newsletter sa primesti parola prin e-mail

5% reducere la cazare!