Norul de nisip roscat din Sahara a ajuns si in Bucegi

Norul de nisip roscat din Sahara a ajuns si in Bucegi

Norul de nisip roscat din Sahara a ajuns si in Bucegi.

Fenomenul prin care un nor de nisip din Sahara a ajuns marti 16 aprilie 2013 pe teritoriul tarii noastre, din cauza curentilor atmosferici, anuntat de Centrul National de Prognoza Meteorologica, a fost cel mai vizibil in Muntii Bucegi - in zonele acoperite inca de zapada.

In urma unei furtuni puternice din zona peninsulei Arabice si favorizat de diferentele mari de presiuni atmosferice intre Podisul Anatoliei si Marea Neagra, un nor de nisip roscat din Sahara a ajuns pe teritoriul tarii noastre acum cateva zile.

In marile orase fenomenul a fost sesizat de cetateni in special prin depunerea prafului pe parbrizele masinilor.

Cel mai vizibil este inca in zona partiilor din Bucegi. Aici zapada a devenit maronie dupa depunerea nisipului saharian, iar partiile netezite ulterior de ratrace au ramas mai albe prin amestecul cu zapada curata din stratul de dedesupt.

Acest fenomen rar va putea fi remarcat de turisti inca cateva saptamani pana cand se va topi zapada, care masoara inca peste un metru pe crestele Bucegilor.

Este posibil ca din cauza stratului maroniu al nisipului, zapada acoperita cu acesta sa se topeasca mai repede decat pe partii unde albul imaculat al zapezii reflecta razele soarelui.

Curiosii pot urca din Sinaia la cota 2000 cu telecabina pentru a fi partasi la acest proces foarte rar.
5% reducere la cazare!
 X
*~* Aboneaza-te la newsletter sa primesti parola prin e-mail

5% reducere la cazare!